zwembadalarmen en anti verdrinkingssystemen
Sinds enkele jaren dienen in Frankrijk ook private zwembaden verplicht uitgerust te worden met een anti verdrinkingssysteem, dit omwille van de strenge gewijzigde wetgeving. De aanvaarde systemen zijn ofwel een afsluitbare zwembadoverkapping, een omheining van minimaal 120 cm hoog of een goedgekeurd zwembadalarm. In België is men nog niet zo ver maar gelet op de komst van de europese eenmakingswetgeving, en het feit dat er reeds heel wat landen zijn die de strenge franse AFNOR normering als standaard beginnen te beschouwen, kan ons doen vermoeden dat we binnen enkele jaren als particuliere zwembadbezitter, zullen moeten voldoen aan dezelfde strenge veiligheidseisen conform de franse wetgeving. Daar werd sinds 2009 deze wetgeving van kracht op de private zwembaden.
Echter stellen wij ons de vraag of er voor ons, belgen, wel een wetgeving verreist is alvorens we ons gezond verstand gebruiken ?
Denkt u van, "een zwembadongeluk gebeurd enkel bij de anderen maar nooit bij mij thuis", tja dan houd het hier op en hopen van harte dat u gelijk heeft.
Denkt u echter, met kleine kinderen weet je maar nooit,... Dan hebben we voor u het zwembadalarm van Aquasencor. Deze alarmsystemen zijn gebaseerd op een geluids en bewegingsgolf van minimaal 5 kg. Vanaf dan gaat het alarm af. Het is een hel loeiende sirene van 100db. Je hoort het enkele huizen verderop in de straat. Dit systeem word gevoed door een batterij die je jaarlijks vervangt bij aanvang van het zwembadseizoen.
Hoe geeft u toestemming ? U hebt een magneetsleutel waarmee u eenvoudig een beweging maakt aan het zwembadalarm. Vanaf dan kan men het zwembad in zonder problemen. Vanaf dat er gedurende 10 minuten geen enkele beweging meer werd waargenomen in het water activeert het alarm zichzelf weer. Uiteraard kan u met dezelfde magneetsleutel het alarm onmiddellijk weer activeren wanneer de laatste zwembadgebruiker uw zwembad heeft verlaten. Er zijn reeds vele verschillende merken op de markt gebracht, doch dient u te weten dat er enkel een tweetal zijn die de strange Afnornorm van Frankrijk hebben doorstaan en dus zijn goedgekeurd voor gebruik aldaar. Al de rest kan u beschouwen als kopies van de originele en minderwaardig, want slagen er niet in om deze Afnor normering te behalen. Wij beperken ons tot de pioneer van de zwembadalarmen. Dus niet de goedkoopste, maar wel de meest betrouwbare. En daar gaat het toch net om in zulke gevallen, niet ?
Kijk in de webshop voor meer info en actuele prijs.